Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ερώτηση (για «όνειρα και προφητείες»), και απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Ποια η γνώμη σας για τα προφητικά όνειρα; Είναι δυνατόν να είμαστε πομποί και δέκτες μηνυμάτων τηλεπαθητικά; Μπορούμε να «δούμε» κάτι που θα συμβεί στο μέλλον;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα αναφερθώ αρχικά σε ένα περιστατικό που ίσως βοηθήσει στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων.

Μια γειτόνησα μου λοιπόν, 45 ετών, εξέδωσε πρόσφατα ένα βιβλίο με τις προσωπικές της λέει, εμπειρίες. Βρισκόταν, όπως διηγείται, μια ζωή μακριά από την εκκλησία. Πρόσφατα όμως είχε κάποιες περιπέτειες με την υγεία της, έκανε μια εγχείρηση (αρχικά λέει «ανοιχτής καρδιάς», αλλά μετά λέει ότι ήταν... εντερικά!), έζησε διάφορα «φαινόμενα» κατά τη νάρκωσή της, έπαθε μετά από καιρό καρκίνο και την άρχισαν στις ακτινοβολίες, ώσπου τελικά από άθρησκη έγινε... «θρήσκα» διότι είδε στον ύπνο της έναν άγιο, λέει, που την βοηθούσε να περάσει πάνω από γκρεμούς που την χώριζαν από τον ναό της ενορίας της!

Έτσι, συμπέρανε ότι η θρησκεία μας είναι η μόνη αληθινή!!!..

...Και άρχισε να εκκλησιάζεται, και να διαδίδει, με την έκδοση του βιβλίου της (το οποίο προσέφερεμαζικά στους ορθόδοξους ναούς), τις εμπειρίες της αυτές, εμπλουτισμένες με διδασκαλίες που σκοπό λέει έχουν να... ξυπνήσουν και εμάς, ώστε να δούμε το ΝΕΟ φως που ΕΚΕΙΝΗ είδε!..

...Μόνο που όσα («τρελά και παλαβά»), γράφει η ταλαίπωρη αυτή γυναίκα, ως διδασκαλίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη μας, δεν έχουν σχέση ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΠΙΣΤΗ, αλλά είναι ολοφάνερα προϊόν, ενός διαταραγμένου νου, που κάποιοι δυστυχώς εκμεταλλεύονται...

ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ, ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ, Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ (Ν. Σμύρνης), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ «ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ» (που τους έκανα), ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΡΑ!
ΤΙ «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ» ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ;

Παναγιώτης


Υ.Γ.

Αναρωτιέμαι: Αλήθεια, υπάρχουν προφητικά όνειρα; Δηλαδή θαυματουργικές επεμβάσεις του Θεού και δι αυτού του τρόπου;
Και, τι γίνεται με τα «σημαδιακά» όνειρα και την «ερμηνεία» ή «επαλήθευσή» τους όπως αυτή γίνεται σήμερα;
Για τα πρώτα, απαντούν τα αρχαία ιερά κείμενα. Για τα δεύτερα, αυτά που εμπίπτουν στην κατηγόρια του «ονειροκρίτη», να τι λέει ένας Επίσκοπός μας, ο Ηλείας, Γερμανός Παρασκευόπουλος:

«Τα όνειρα στη ζωή των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα, που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο μηχανισμός όμως της δημιουργίας τους και η σημασία που έχουν, πολύ συζητούνται ακόμα και από τους ειδικούς. Μόνο σε ένα σημείο όλοι συμφωνούν, στο ότι δεν πρέπει να εξηγούνται με οδηγό το γνωστό ονειροκρίτη.
Γιατί αυτός ο τρόπος ερμηνείας των ονείρων αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο από την αιτία τους και το σκοπό τους, υποτιμά την προσωπικότητα του ατόμου και περιορίζοντας τις δυνατότητες του στην πλανερή μαντική τέχνη, δεν τον βοηθάει να βελτιώσει τον εαυτό του με την αυτογνωσία, προκαλώντας του ψυχική ζημία.

Έτσι, ενώ τα όνειρα μπορεί να εκφράζουν τις πραγματικές καταστάσεις των ονειρευομένων («όποιος πεινάει, καρβέλια ονειρεύεται») ή τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες τους («ο νιος ονειρεύεται σπαθί κι η κόρη παλικάρι») ή το περιεχόμενο του υποσυνείδητου ψυχολογικά όνειρα ο ονειροκρίτης τα εξηγεί με το δικό του εντελώς αβάσιμο σύστημα.
Η ονειροκριτική, χρησιμοποιεί κυρίως την αρχή του αντίθετου. Διδάσκει δηλαδή: Αν δείτε στον ύπνο σας φωτιά, θα χαρείτε. Αν δείτε φίδι, θα σας επισκεφθεί καλός φίλος. Αν δείτε σκυλί να σας δαγκώνει, να περιμένετε κάποια ευεργεσία. Αν δείτε ακαθαρσίες, θα πάρετε χρήματα. Αν δείτε θησαυρό, θα πάθετε κακό κ.ο.κ.
Δεν πρέπει λοιπόν ποτέ να δίνουμε σημασία σ' αυτού του είδους τις ερμηνείες των ονείρων μας.

ΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΔΕ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ Ο ΠΟΝΗΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΜΑΣ (Αυτό αναφέρει σαφέστατα ο άγιος Ιουστίνος, ο φιλόσοφος και μάρτυρας. Β.Ε.Π. 3, 167)».

Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: