Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Δεισιδαίμονας και προληπτικός: Τι βλάσφημο!

«Γι αυτό λέω, ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με όλα αυτά (μαγεία, μαντεία) τα (λίαν επιεικώς να τα χαρακτηρίσω) ανόητα πράγματα»

Με ρωτούν για την Μαγεία, και την Μαντεία. Και απαντώ:


 
«Ποια σχέση μπορεί να έχει το Φως με το σκοτάδι;» (υπάρχει στο παράδειγμα η εξαίρεση της παρασκιάς, ούτε απόλυτο φως, ούτε απόλυτο σκοτάδι, αλλά όχι για την πίστη του Χριστού)
«Ποια σχέση μπορεί να έχει η Αλήθεια με το ψέμα; (υπάρχει και στο παράδειγμα αυτό η εξαίρεση να είναι.. «μίση η αλήθεια», αλλά, και πάλι, όχι για την πίστη του Χριστού)
«Ποια σχέση («συμφωνία») μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στον Χριστό και στον Διάβολο;» (παράδειγμα 100% απόλυτο)

Ο χριστιανισμός λοιπόν, «δεν πιάνεται» στην παγίδα της μαγείας, διότι ο Χριστός ήρθε γι αυτόν ακριβώς το λόγο: «για να διαλύσει τα έργα του διαβόλου» (συμπεριλαμβανομένης και της μαγείας)!

Μπορεί όμως να «πιάνονται» στην παγίδα της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων (άλλο παρακλάδι αυτό!) πολλοί χριστιανοί, «χριστιανοί» που.. «καταπιάνονται» με πράξεις που αποτελούν κατάλοιπο ειδωλολατρικών, κυρίως, αντιλήψεων και εθίμων.

..Και στην κοινωνία μας, την ελληνική κοινωνία (την.. και χριστιανική, που λέει ο λόγος), υπάρχουν δυστυχώς πολλές τέτοιες καταστάσεις που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες της καθημερινής μας ζωής, με τις δραστηριότητές μας, τη σχέση μας με τους άλλους ή τον προγραμματισμό της ζωής μας.

..Βασικό δε ρόλο στη δεισιδαιμονία και τις προλήψεις, έχουν διάφορα αντικείμενα (φυλαχτά, γούρια κ.λπ.) τα οποία χρησιμοποιούνται ποικιλότροπα από τους προληπτικούς, χειρότεροι των οποίων είναι τα «μέλη» εκείνα της Εκκλησίας που προσπαθούν (ως προληπτικοί και δεισιδαίμονες) να φέρουν σε «συμφωνία» που λέγαμε, τον Χριστό με τον διάβολο, και αυτή είναι η μεγαλύτερη, κατά τη γνώμη μου, βλασφημία..

Δεν υπάρχουν σχόλια: